مصاحبه سفیر جمهوری اسلامی ایران در سنگال با روزنامه پرتیراژ و دولتی لوسولی ( Le Soleil ) داکار
حسن عسگری: ما مصمم به حفاظت از حاکمیت ملی خود هستیم (تیتر)
حسن عسگری، سفیر جمهوری اسلامی ایران در سنگال، در مصاحبهای که دیروز، یکشنبه ۱۵ ژوئن، با روزنامه «لو سولیل» انجام داد، حمله «وحشیانه» و «غیرقانونی» اسرائیل به تأسیسات نظامی و هستهای ایران را که بخشی از عملیات «شیر قیام» بود و صبح جمعه ۱۳ ژوئن آغاز شد، محکوم کرد. از نظر این دیپلمات، این تجاوز وحشیانه علیه حاکمیت یک کشور، سابقهای خطرناک برای نظم بینالمللی و همچنین ثبات و صلح در خاورمیانه است.
مصاحبه سفیر کشورمان در سنگال با روزنامه پرتیراژ و دولتی لوسولی ( Le Soleil ) داکار
حسن عسگری: «ما مصمم به حفاظت از حاکمیت ملی خود هستیم»
حسن عسگری، سفیر جمهوری اسلامی ایران در سنگال، در مصاحبهای که دیروز، یکشنبه ۱۵ ژوئن، با روزنامه «لو سولیل» انجام داد، حمله «وحشیانه» و «غیرقانونی» اسرائیل به تأسیسات نظامی و هستهای ایران را که بخشی از عملیات «شیر قیام» بود و صبح جمعه ۱۳ ژوئن آغاز شد، محکوم کرد. از نظر این دیپلمات، این تجاوز وحشیانه علیه حاکمیت یک کشور، سابقهای خطرناک برای نظم بینالمللی و همچنین ثبات و صلح در خاورمیانه است.
آقای سفیر، از روز جمعه، ۱۳ ژوئن، کشور شما مورد حمله نظامی اسرائیل قرار گرفته است که تأسیسات هستهای و افسران عالیرتبه ارتش را هدف قرار داده است. میتوانید در مورد وضعیت فعلی اطلاعات بیشتری ارائه دهید؟
از صبح جمعه، ۱۳ ژوئن، رژیم صهیونیستی با حملات هوایی و موشکی به چندین محله مسکونی در تهران و دهها شهر دیگر و همچنین برخی از سایتهای هستهای، تمامیت ارضی و حاکمیت ملی ایران را نقض کرده است. این حملات منجر به کشته شدن غیرنظامیان بیگناه، فرماندهان عالیرتبه و دانشمندان متخصص در تحقیقات هستهای شده است. علاوه بر این، صدها زن و کودک کشته شدهاند. همچنین بیش از ۳۰۰ زن، کودک و سالمند زخمیشدهاند. زیرساختهای اقتصادی نیز توسط ارتش اسرائیل مورد حمله و بمباران قرار گرفته است. این تجاوز نقض آشکار حاکمیت و تمامیت ارضی ایران و همچنین نقض جدی منشور سازمان ملل متحد است. میتوانم به شما اطمینان دهم که بر اساس حق دفاع از خود، نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران به شدت به این تجاوز رژیم صهیونیستی پاسخ خواهند داد. همچنین میخواهم تأکید کنم که جمهوری اسلامی ایران متعهد و مصمم به حفاظت از حاکمیت ملی، مردم و امنیت خود است و همچنان آماده است تا به حق مشروع خود برای تلافی متوسل شود.
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، این حمله را با استناد به تهدید وجودی ناشی از ایران مجهز به بمب هستهای توجیه کرد. واکنش شما به این گفته چیست؟
این موضوع همواره در قلب سیاست بنیامین نتانیاهو در چند دهه گذشته بوده است. درک این نکته مهم است که با نتانیاهو، ما با رهبری خطرناک روبرو هستیم که از تلاش برای صلح و امنیت در خاورمیانه امتناع میکند. او حرفه سیاسی خود را بر اساس روایت تهدید قریبالوقوع هستهای ایران بنا نهاده است. او از تمام خطوط قرمز در سیاست بینالملل عبور و مرتکب همه نوع جنایت شده است. این سیاست تهاجمی نسبت به همسایگانش منجر به نابودی نوار غزه، مرگ صدها روزنامهنگار و امدادگر و تخریب بیمارستانها و مساجد شده است. در طول 20 سال گذشته، ایران، طبق گفته همه نهادهای بینالمللی - از جمله آژانس بینالمللی انرژی اتمی (IAEA)، در 16 گزارش - به تعهدات خود عمل کرده است. ایران بر کنار گذاشتن سلاحهای هستهای تأکید کرده است و رهبر معظم انقلاب در منع استفاده از سلام هسته ای فتوایی صادر کرده است. ما فقط میخواهیم از این انرژی هستهای برای توسعه صنعت و کشاورزی خود استفاده کنیم. رژیم اسرائیل ادعا میکند که به دلیل برنامه هستهای ایران به آن حمله میکند، در حالی که خود نزدیک به 200 کلاهک هستهای دارد و حتی عضو پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای (NPT) نیست. بنابراین، این اقدام هیچ مشروعیتی ندارد.
دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، و مارکو روبیو، وزیر امور خارجه او، اظهار داشتهاند که ایالات متحده هیچ نقشی در حمله اسرائیل نداشته است، و آن را اقدامی یکجانبه از سوی دولت یهود اسرائیل میدانند. نظر شما در مورد این اظهارات چیست؟
در این مورد، دولت ایران فقط از ایالات متحده انتظار دارد که با محکوم کردن این تجاوز علیه ایران و تأسیسات هستهای آن، حسن نیت خود را نشان دهد. هماهنگی بین اسرائیل و ایالات متحده، در زمانی که مذاکرات صلح بین ایران و ایالات متحده در حال انجام بود، نشان از بی صداقتی آنهاست. لازم به ذکر است که ایران در بحبوحه مذاکرات با ایالات متحده، در عمان، مورد حمله قرار گرفت. ما پیش از این پنج دور مذاکرات غیرمستقیم را با میانجیگری عمان برگزار کرده بودیم و قرار بود دور ششم امروز (یادداشت سردبیر: یکشنبه، 15 ژوئن 2025) در عمان برگزار شود. رژیم صهیونیستی، برای جلوگیری از هرگونه توافق، این حمله نظامی را انجام داد. علاوه بر این، ما میدانیم که اقدامات تهاجمی اسرائیل علیه ایران بدون هماهنگی یا توافق ضمنی با ایالات متحده نمیتوانست انجام شود. در غیر این صورت، ایالات متحده از اسرائیل میخواست که حملات خود را متوقف کند.
با این اوصاف، ما هیچ حملهای از پایگاههای آمریکایی ندیدهایم. به همین دلیل است که پایگاههای آمریکا در منطقه را هدف قرار ندادهایم. ما میخواهیم ایالات متحده متوجه عواقب این حمله شود، حملهای که به نظر من میتواند به جنگ جهانی سوم منجر شود.
بسیاری از کارشناسان معتقدند که دولت نتانیاهو این حمله را برای منحرف کردن توجه از مشکلات داخلی خود و وضعیت نوار غزه انجام داد. آیا شما هم با این تحلیل موافقید؟
ما کاملاً با این تحلیل موافقیم. ما با رژیمیبه رهبری بنیامین نتانیاهو روبرو هستیم که با مخالفتهای داخلی - با تلاش برای انحلال کنست (یادداشت سردبیر: پارلمان اسرائیل) - و مشکلات جدی در نوار غزه مواجه شده است، تصمیم گرفته است با حمله به جمهوری اسلامی ایران، انحراف ایجاد کند. او از طریق این تجاوز، به دنبال خاموش کردن مخالفان داخلی است. قرار بود انتخابات زودهنگام در هفتههای آینده در اسرائیل برگزار شود، اما نتانیاهو برای حفظ قدرت خود، این حمله را آغاز کرد، به این امید که از انتخابات اجتناب کند و از حبس احتمالی به دلیل پروندههای فساد متعدد علیه خود فرار کند. در نوار غزه، او قادر به نابودی حماس نیست که هنوز مقاومت میکند. در مواجهه با این مشکلات، او تصمیم گرفت با استفاده از بمبهای فسفری و بمبهای ضد زره، در منطقه محصور فلسطینی نسلکشی کند و باعث مرگ ۶۰۰۰۰ غیرنظامیشود.
متأسفانه، سازمانهای بینالمللی قادر به متوقف کردن این ماشین جنگی که منجر به این تجاوز جدید علیه ایران شده است، نبودهاند.
انتظار شما از جامعه جهانی در مواجهه با این حمله اسرائیل چیست؟
ایران به عنوان یکی از اعضای سازمان ملل متحد، امیدوار است که همه کشورهای جهان، تجاوز اسرائیل را محکوم کنند، که به نظر من، سابقه خطرناکی برای نظم بینالمللی و امنیت منطقهای ایجاد میکند. علاوه بر این، سازمان ملل متحد و نهادهای مهم بینالمللی پیش از این حمله وحشیانه را محکوم کردهاند. چندین کشور در منطقه نیز محکومیت خود را ابراز کردهاند. اگرچه بسیاری از کشورهای مسلمان تاکنون واکنش نشان دادهاند، اما ما امیدواریم که سازمان همکاری اسلامی (OIC) موضع قاطعی برای محکوم کردن این تهاجم علیه ایران اتخاذ کند. ما انتظار داریم سازمان ملل متحد مسئولیتهای خود را برای جلوگیری از چنین حملاتی علیه صلح و امنیت بینالمللی بر عهده بگیرد.
در این بحران از دولت و مردم سنگال چه میخواهید؟
ما از همبستگی مردم سنگال و مقامات آن از زمان آغاز حمله اسرائیل قدردانی میکنیم. من پیامهای حمایتی متعددی از مردم سنگال دریافت کردهام که این تجاوز رژیم صهیونیستی را محکوم کردهاند.
علاوه بر این، سنگال، کشوری با ۹۵٪ جمعیت مسلمان و عضو کنفرانس اسلامی (OIC)، جایگاه ویژهای در قلب ایرانیان دارد. ما امیدواریم که دولت سنگال به زودی واکنش رسمی خود را به این حمله وحشیانه رژیم صهیونیستی نشان دهد و آن را آشکارا محکوم کند.
آیا ایران در حال بررسی مسدود کردن تنگه هرمز برای فشار بر کشورهای غربی و مجبور کردن اسرائیل به توقف تجاوزاتش است؟
هدف این رژیم جنایتکار حمله به منافع اقتصادی ایران است. میتوانم به شما اطمینان دهم که اگر تجاوز ادامه یابد، این گزینه را نمیتوان رد کرد. ما ابزارهای زیادی برای پاسخ داریم، اما هنوز به آن مرحله نرسیدهایم. تنگه هرمز یک کریدور دریایی استراتژیک برای بسیاری از کشورهای منطقه، به ویژه برای حمل و نقل انرژی و محصولات غذایی است. ما در حال حاضر برای تأمین امنیت در این منطقه تلاش میکنیم.
آیا خطر آلودگی رادیواکتیو پس از حملات اسرائیل به سایتهای هستهای وجود دارد؟
ما اهمیت زیادی برای امنیت تأسیسات هستهای خود قائلیم. حمله به تأسیسات هستهای غیرنظامی طبق قوانین بینالمللی کاملاً غیرقانونی است. رژیم صهیونیستی از توصیههای آژانس بینالمللی انرژی اتمیکه هرگونه حمله به نیروگاههای هستهای را اکیداً ممنوع میکند، پیروی نمیکند. حمله به نیروگاه نطنز نگرانیهایی را ایجاد کرد، اما این خسارت منجر به افزایش غیرطبیعی سطح رادیواکتیویته یا آلودگی رادیواکتیو نشد. تاکنون، تیمهای فنی ما امنیت این سایتها را تضمین کردهاند.
مصاحبه توسط آمادو محفوزه
لینک مصاحبه سفیر با روزنامه لوسولی 25 خرداد 1404
https://lesoleil.sn/actualites/politique/hassan-asgari-nous-sommes-determines-a-proteger-notre-souverainete-nationale/